Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

"The A-Team" Με τανκ στην πρεμιέρα !


Με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο “εισέβαλαν” οι πρωταγωνιστές της ταινίας "The A-Team" στην πρεμιέρα που έλαβε χώρα στο Χόλιγουντ. Ο Μπράντλεϊ Κούπερ και ο Σάρλτο Κόπλεϊ διέσχισαν το κόκκινο χαλί πάνω σε ένα τανκ, ενώ ο Λίαμ Νίσον με τον Κουίντον Τζάκσον χρησιμοποίησαν το θρυλικό βαν της A-Team. Τα μάτια των χιλιάδων παρευρισκομένων δεν στράφηκαν μόνο στα δύο επιβλητικά οχήματα, αλλά και στην συγκλονιστική ομορφιά της Τζέσικα Μπιλ.


Τανκ κατά αυτοκινήτου!

Τύχη βουνό είχε 55χρονος οδηγός ενός αγροτικού αυτοκινήτου απο την Αγία Παρασκευή Μυτιλήνης. Ο Σταύρος Δουκάκης επέστρεφε από το κτήμα του στο σπίτι, όταν σε έναν αγροτικό χωμάτινο δρόμο βρέθηκε μπροστά σε ένα κομβόι στρατιωτικών αρμάτων. Ο οδηγός σταμάτησε στην άκρη του χωμάτινου δρόμου για να περάσουν τα στρατιωτικά οχήματα, όμως κάποια στιγμή σε ένα ανηφορικό σημείο έσπασε ο βραχίονας (σε σχήμα δέλτα) που συγκρατούσε ένα ρυμουλκούμενο τανκ.

Το τανκ, το οποίο μεταφερόταν για επισκευή, «αποκολλήθηκε» από το προπορευόμενο άρμα και κινήθηκε σε μια τρελή πορεία προς τη δεξιά πλευρά του δρόμου όπου ήταν σταματημένος ο αγρότης, με αποτέλεσμα να ισοπεδώσει κυριολεκτικά την πλευρά του συνοδηγού.
Ο οδηγός βγήκε σώος από το όχημα, ενώ το αυτοκίνητό του έχει υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές. Ο ίδιος όμως διατήρησε την ψυχραιμία του, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της στρατιωτικής διοίκησης που ξεκίνησε διαδικασίες αποζημίωσης του 55χρονου.
Τόσο ο διοικητής της Μονάδας Τεθωρακισμένων του νησιού, όσο και ο ίδιος ο στρατιωτικός διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, κ. Κουτρής, επικοινώνησαν αμέσως με τον 55χρονο για να του εκφράσουν τη λύπη τους για το συμβάν, που οφείλεται βέβαια σε απρόσμενο ατύχημα, και την πρόθεση του Στρατού να βρεθεί στο πλευρό του σε οτιδήποτε χρειαστεί. Για το περιστατικό η στρατιωτική διοίκηση διέταξε ΕΔΕ.
Από την πλευρά του, ο 55χρονος οδηγός, ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Αγία Παρασκευή, δε θέλησε να κάνει καμμιά δήλωση για το περιστατικό, εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για τη στάση του Στρατού.

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Στρατιωτικό «σκάνδαλο» στη Ρωσία - 200 εγκαταλελειμμένα τανκς σε δασική περιοχή

200 τανκς του Ρωσικού στρατού βρέθηκαν παρατημένα σε ένα δάσος στη Ρωσία.

Διενεργείται ανάκριση σχετικά με τους σταρτιωτικούς αξιωματούχους που άφησαν τα τεθωρακισμένα κάτω από τα χιόνια.

Αυτά τα τεθωρικισμένα ανήκουν στο ρωσικό στρατό.

Τα τανκς που εγκαταλείφτηκαν σε μια δασική περιοχή στην περιοχή Ουράλ είναι τελείως απροστάτευτα.

Μάλιστα οι δημοσιογράφοι που πήραν φωτογραφίες από την περιοχή, μπήκαν μέσα στα τανκς και σχολίασαν το γεγονός λέγοντας «Εάν χρειάζεστε ένα από αυτά ελάτε να το πάρετε» και «Φαίνεται σαν να μπορεις να βάλεις μπροστά, να φύγεις και κανείς να μη σε πάρει χαμπάρι»

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι τα τεθωρακισμένα περιμένουν στην περιοχή κάτω από τα χιόνια εδώ και τέσσερις μήνες.

Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως ένα ντροπιαστικό σκάνδαλο για τον ρωσικό στρατό.

Ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το θέμα όταν η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε τις εικόνες των τανκς που εγκαταλείφτηκαν στο δάσος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του στρατού ισχυρίστηκε ότι τα τεθωρακισμένα δεν παρατήθηκαν και ότι είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας στην περιφέρεια.

Ο ρωσικός τύπος αφού υπενθυμίζει τα λόγια ενός υψηλόβαθμου διοικητή ο οποίος είχε πει πρόσφατα «Κατέχουμε 20 χιλιάδες τεθωρακισμένα. Τα 10 χιλιάδες από αυτά είναι περιττά» και ισχυρίζεται ότι τα 200 είχαν όντως παρατηθεί.

Το 2008 στις συγκρούσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, τα γεωργιανά τανκς που είχαν εγκαταλειφτεί είχαν κατασχεθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Φουσκωτά τανκ και αεροσκάφη

Μπορεί να μην είναι σε θέση να βλάψουν ούτε μύγα αλλά διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην παραπλάνηση του αντιπάλου.Με πολεμικά αεροσκάφη και άρματα μάχης από αέρα κατεβαίνει ο ρωσικός στρατός στο πεδίο της μάχης. Κάθε ένα από αυτά τα φουσκωτά «όπλα» ζυγίζει περί τα 100 κιλά και στήνεται μέσα σε μόλις λίγα λεπτά της ώρας από μια μικρή ομάδα ατόμων ενώ προκειμένου να καταλάβει κανείς με γυμνό μάτι ότι είναι ψεύτικο, πρέπει να πλησιάσει «απειλητικά κοντά».

Πάντως η διεθνής ζήτηση για τέτοιου τύπου ομοιώματα φέρεται να αυξάνεται ολοένα περισσότερο με αποτέλεσμα η Rusbal να κατασκευάζει πλέον, πέρα από ρωσικό, και δυτικό «στρατιωτικό εξοπλισμό».

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι αντίπαλοι πηγαίνουν στο μέτωπο οπλισμένοι με αέρα. Ανάλογα φουσκωτά άρματα και αεροσκάφη είχαν χρησιμοποιηθεί τόσο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου όσο και τα τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Έχω και τανκ, πάμε μια βόλτα;

Οι επιτελείς του αυστριακού στρατού είχαν φτάσει κυριολεκτικά στην απελπισία. Είχαν δοκιμάσει όλους τους τρόπους για να προσελκύσουν τους νέους να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και είχαν αποτύχει. Έπρεπε να βρεθεί μια σούπερ ιδέα για να προσελκύσουν τουλάχιστον το ενδιαφέρον τους.

Αποφάσισαν να προωθήσουν ένα διαφημιστικό βίντεο με… πικάντικο χαρακτήρα.

Αρχικώς εμφανίζεται ένας μεγαλόσωμος άντρας, με αυτάρεσκο ύφος και ανοιχτά πόδια να κάθεται στο καπό ενός Audi περιστοιχισμένος από τέσσερα νυμφίδια. Ακολουθεί ο εξής ξεκαρδιστικός διάλογος:

Οδηγός Audi: Γεια σας κορίτσια, πάμε μια γρήγορη βόλτα με την αμαξάρα μου;

Κορίτσια: Ωωω, πως θα γίνει αυτό, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όλες μας…

Τότε εμφανίζεται από το πουθενά στη σκηνή ένα ΤΟΜΑ, και συγκεκριμένα ένα ASCOD Ulan, και φρενάρει μπροστά στο Audi!

Ένας στρατιώτης βγαίνει από το άρμα, έτοιμος να κλέψει τις καρδιές τους.

-Ελάτε κορίτσια, έχετε όρεξη για μια απολαυστική βόλτα;

Κορίτσια (ουρλιάζοντας): Ναιαιαιαι!!

Τότε ο στρατιώτης λέει το «μαγικό» σλόγκαν:

Έλα στο στρατό, αν θες να οδηγήσεις ένα τανκ!

Εν τω μεταξύ, ο οδηγός του Audi έχει μείνει στα κρύα του λουτρού. Με όση αυτοπεποίθηση του έχει απομείνει, ρωτάει τα αλλοπαρμένα κορίτσια αν ακόμα θέλουν τη βόλτα με το γρήγορο αυτοκίνητο. Ένα από αυτά, κοιτώντας τον υποτιμητικά, γυρίζει και πετάει την απίστευτη ατάκα:

Ξέχνα το, θέλω να οδηγήσω κάτι μεγάλο!



Το σίγουρο είναι ότι το βίντεο διακρίνεται για τη φαιδρότητά του. Και να ήταν μόνο αυτό; Δεν είναι καν αυθεντικό! Είναι κλεμμένο από μια αντίστοιχη καμπάνια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως συμβαίνει πάντα, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, το πρωτότυπο είναι πάντα καλύτερο και αν μη τι άλλο, όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, είναι πραγματικά αστείο!


Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Screw-Driver, όνομα και πράμα



Το όχημα που βλέπουμε στο παραπάνω βίντεο είναι το ZIL-29061, κατασκευασμένο στη Ρωσία κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Το ZIL-29061 σχεδιάστηκε με σκοπό να μπορεί να κινήθει σε κάθε είδος εδάφους, ακόμα και σε νερό! Φυσικά δεν αρκέστηκαν μόνο στην κατασκευή του ZIL-29061, αντιθέτως προχώρησαν στη δημιουργία και άλλων παρόμοιων οχημάτων που φαίνονται στις ακόλουθες εικόνες:


Πρωτότυπη η ιδέα των Ρώσων, δε νομίζετε; Και όμως, το πρώτο όχημα του είδους δεν είναι πρόιον της εφευρετηκότητας κάποιου Ρώσου επιστήμονα, αλλά του Γερμανού στρατιωτικού Johannes Raedel. Ο Raedel, βετεράνος του ανατολικού μετώπου, παρατήρησε ότι στα πυκνά χιονισμένα εδάφη στη Ρώσια, τα συμβατικά άρματα έσκαβαν τα χιόνια με τις ερπύστριες τους μέχρι που το κάτω μέρος έβρισκε στο χιόνι με αποτέλεσμα το άρμα να ακινητοποιείται.


Σύμφωνα με τον Siegfried Raedel, γιό του Johannes, η ιδέα για την κατασκευή ένος τέτοιου οχήματος του ήρθε καθώς παρατηρούσε μια μηχανή του κιμά. Έτσι, κατάφερε να πείσει τα κεντρικά στο Βερολίνο να του δώσουν το πράσινο φώς, ώστε να ξεκινήσει την κατασκευή. Σύντομα, ο Johannes μετατέθηκε στο Αυστρικό κέντρο ορεινών οχημάτων στο Τυρόλο. Χρησιμοποιώντας ότι υλικά είχε στη διάθεση του, ξεκίνησε να δίνει υλική υπόσταση στα σχέδια του. Η κατασκευή ξεκίνησε στις 10 Φευρουαρίου 1944 και ολοκληρώθηκε στις 28 Απριλίου του ίδιου χρόνου. Η δοκιμές του πρωτότυπου οχήματος έδειξαν ότι παρόλο που ήταν πολύ αργό, είχε υψηλή ελκτική ικανότητα. Αυτό όμως που εξέπληξε περισσότερο όσους ήταν παρόντες στις δοκιμές ήταν η εξαιρετική αναρριχητική ικανότητα του οχήματος, η οπόια αποδεικνύεται και απο τις ακόλουθες φωτογραφίες.


Μετά τον πόλεμο, σχέδια του Johannes βρέθηκαν στα χέρια τόσο των Ρώσων όσο και των Αμερικανών, οι οποίοι προσπάθησαν να τα αξιοποιήσουν φτιάχνοντας δικά τους αντίγραφα, όπως το Ρωσικό ZIL-29061 που είδαμε παραπάνω και το Αμερικανικό Fordson Snow Devil (δεξιά).


Το νεότερο όχημα του είδους, κατασκευάστηκε απο τους Βρετανούς εξερευνήτες Steven Brooks και Graham Stratford, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το δημιουργημα τους (αριστερά) για να διασχίσουν το πέρασμα Bering Strait, από την Αλάσκα στη Ρωσία.

Ακόμα αξίζει να αναφερθεί ότι οι δημιουργοί του Rise of the Reds (mod C&C Generals:Zero Hour) συνδιάσαν το Ρωσικό ερπυστριοφόρο όχημα MT-LB μέ το ZIL-29061, απ' όπου προέκυψε το Ρωσικό ανιχνευτικό όχημα Mishka:

+

=


Μια πολύ όμορφη προσθήκη στο mod και ποιός ξέρει..... ίσως σε κάποια στρατιωτική αποθήκη να υπάρχουν δεκάδες τέτοια οχήματα έτοιμα ανά πάσα στιγμή να οργώσουν τις πιο παγωμένες κοιλάδες και να κατακτήσουν τις πιο ψηλές βουνοκορφές....

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

2B1 Oka


Το 2B1 Oka είναι ένα Ρωσικό αυτοκινούμενο πυροβόλο με διάμετρο κάνης 420mm (!!!). Το πρώτο πειραματικό μοντέλο ήταν έτοιμο το 1957. Το 20 μέτρων (!!!) κανόνι του, του έδινε τη δυνατότητα να εξαπολύει βλήματα βάρους 750 κιλών σε απόσταση μέχρι και 45 χλμ.

Εξαιτίας δυσκόλιων που παρουσιαζόταν κατά το γέμισμα, το Oka μπορούσε να ρίξει με συχνότητα μιας βολής άνα πέντε λεπτά. δοκιμές του στρατού εδείξαν ότι υπήρχαν αρκετά ακόμα μειονεκτήματα που οφειλόταν στην όλη σχεδιάση. Η οπισθοδρόμηση κατά τη βολή ήταν τόσο ισχυρή, που μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές στα γρανάζια των τροχών, το σύστημα μετάδωσης και άλλα σημεία του ίδιου του άρματος.

Η προσπάθεια για διόρθωση των προβλημάτων συνεχίστηκε μέχρι το 1960, άλλα τελικά το πρόγραμμα ματαιώθηκε, καθώς ο στρατός στράφηκε προς τους τακτικούς πυρηνικούς πυράυλου, απορρίπτοντας έτσι την ιδέα υπερ-πυροβόλων όπλων.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι το Oka έμοιαζε αρκετά με το Basilisk του στρατού των Imperial Guards, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, χωρίς την προστατευτική ασπίδα.


Ένα παράξενο χόμπι

Ένας τύπος από ένα μικρό χωριό κοντά στο Novosibirsk στη Ρωσία έχει ένα προτότυπο χόμπι..... κατασκευάζει μοντέλα παλιών αρμάτων σε πραγματική κλίμακα!

Τα μοντέλα που επιλέγει να κατασκευάζει είναι αυτά που έχουν καταστραφεί στον πόλεμο και όμοια τους δεν έχουν διασωθεί πουθενά στον κόσμο. Γι' αυτό το λόγο, βρίσκει φωτογραφίες του άρματος που τον ενδιαφέρει και αφου τις μελετήσει ξεκινάει την κατασκευή.

Όλα του τα μοντέλα έχουν πραγματικές διαστάσεις και μπορούν να κινούνται. Προμηθεύεται τους κινητήρες, ταχύτητες κλπ από σύγχρονα οχήματα και τα αναπροσαρμόζει ώστε να δώσει "ζωή" στα άρματα του.

Κάποτε έβγαλε βόλτα ένα απο τα μοντέλα του στη γειτόνια. Ο πανικός που προκλήθηκε δεν περιγράφεται, καθώς πολλοί κάτοικοι μην ξέρωντας τη συμβαίνει ειδοποίησαν την αστυνομία που έσπευσε να δεί γιατί τα τανκ είχαν βγεί στους δρόμους.

Το όνειρο του, όπως λέει ο ίδιος, είναι να φτιάξει ένα λειτουργικό μοντέλο αεροπλανοφόρου.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

T28 Super Heavy Tank

Το T28 Super Heavy Tank (γνωστό και ως 105 mm Gun Motor Carriage T95) ήταν ένα πρωτότυπο αυτοκινούμενο πυροβόλο σχεδιασμένο από τον Αμερικανικό Στρατό κατά το Β'ΠΠ.Το άρμα αρχικά σχεδιάστηκε ώστε να δασπάσει τη Γερμανική άμυνα στη γραμμή Siegfried και αργότερα κρίθηκε ικάνο να συμμετέχει στην εισβολή στα Ιαπωνικά εδάφη. Αν και συνήθως αναφέρεται ως super-heavy tank, το Τ28 ανασχεδιάστηκε σαν 105 mm Gun Motor Carriage T95 το 1945 και μετά μετονομάστηκε σε super heavy tank το 1946.

Το Τ28 σχεδιάστηκε ως αντίπαλος για τα Γερμανικά υπεράρματα, οπως το Maus και το E-100. Η ιδέα για την κατασκευή του Τ28 εμφανίστηκε το 1945, πολύ αργά για να χρησιμοποιηθεί στο Β'ΠΠ. Το αρχικό όνομα του προγράμματος ήταν Τ28. Η εταιρία Pacific Car & Foundry το ετοίμασε για να το στείλει στα μέτωπα τις Ευρώπης, αλλά μέχρι το πρώτο άρμα να είναι έτοιμο γιά μάχη, ο πόλεμος είχε τελείωσει. Το σχέδιο έλεγε να φτιάξουν 5 πρωτότυπα οχήματα αρχικά και στη συνέχεια άλλα 20.

Επειδή το όχημα δεν είχε πυργίσκο, το Τ28 θύμιζε περισσότερο αυτοκινούμενο πυροβόλο και μετονομάστηκε το 1945 σε T95 Gun Motor Carriage, άλλα τον Ιούνιο του 1946 το όχημα ξαναονομάστηκε T28 Super Heavy Tank. Πάντα επηκρατούσε η διαφωνία ότι δεν ήταν ούτε Super Heavy Tank ούτε αυτοκινούμενο πυροβόλο αλλά θύμιζε περισσότερο καταστροφέα αρμάτων.

Το συνολικό του βάρος (με πλήρη εξοπλισμό) έφτανε 86 τόνους. Για να μετακινηθεί με όλο αυτο το βάρος χρειαζόταν τέσσερις ερπύστριες αντί για δύο, η κάθε μια απο τις οποίες είχε φάρδος 328mm. Οι εξωτερικές ερπύστριες μπορούσαν να αφαιρεθούν για ευκολότερη μεταφορά, όπως φαίνεται και στη διπλανή εικόνα.


Δύο πρωτότυπα του Τ28 φτιάχτηκαν τελικά. Το ένα αχρηστεύθηκε απο φωτιά στον κινητήρα κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη Yuma το 1947. Το άλλο αναφέρθηκε ώς ελλατωματικό και υποτίθεται δόθηκε για παλιοσίδερα. Το Τ28 ποτέ δεν υπηρέτησε σε μάχη καθώς επισκιάστηκε απο τα Τ29 και Τ30. Το Τ29 έφερε το ίδιο όπλο με το Τ28 αλλά σε κανονικό περιστρεφόμενο πυργίσκο. Το Τ30 έφερε όπλο μεγαλύτερου διαμετρήματος και ισχυρότερο κινητήρα. Το πρόγραμμα του Τ28 τελικά τερματίστηκε τον Οκτώβριο του 1947.

Το 1974 το 2ο απο τα πρωτότυπα βρέθηκε εγκαταλελημένο σε μια αλάνα στο Fort Belvoir της Virginia. Κανείς δε ξέρει που βρισκόταν τα 27 χρόνια που μεσολάβησαν. Είναι το μοναδικό που έχει απομείνει και εκτίθεται στο μουσείο αρμάτων και ιππικού Patton στο Kentucky.