Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

2B1 Oka


Το 2B1 Oka είναι ένα Ρωσικό αυτοκινούμενο πυροβόλο με διάμετρο κάνης 420mm (!!!). Το πρώτο πειραματικό μοντέλο ήταν έτοιμο το 1957. Το 20 μέτρων (!!!) κανόνι του, του έδινε τη δυνατότητα να εξαπολύει βλήματα βάρους 750 κιλών σε απόσταση μέχρι και 45 χλμ.

Εξαιτίας δυσκόλιων που παρουσιαζόταν κατά το γέμισμα, το Oka μπορούσε να ρίξει με συχνότητα μιας βολής άνα πέντε λεπτά. δοκιμές του στρατού εδείξαν ότι υπήρχαν αρκετά ακόμα μειονεκτήματα που οφειλόταν στην όλη σχεδιάση. Η οπισθοδρόμηση κατά τη βολή ήταν τόσο ισχυρή, που μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές στα γρανάζια των τροχών, το σύστημα μετάδωσης και άλλα σημεία του ίδιου του άρματος.

Η προσπάθεια για διόρθωση των προβλημάτων συνεχίστηκε μέχρι το 1960, άλλα τελικά το πρόγραμμα ματαιώθηκε, καθώς ο στρατός στράφηκε προς τους τακτικούς πυρηνικούς πυράυλου, απορρίπτοντας έτσι την ιδέα υπερ-πυροβόλων όπλων.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι το Oka έμοιαζε αρκετά με το Basilisk του στρατού των Imperial Guards, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, χωρίς την προστατευτική ασπίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: