Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Screw-Driver, όνομα και πράμα



Το όχημα που βλέπουμε στο παραπάνω βίντεο είναι το ZIL-29061, κατασκευασμένο στη Ρωσία κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Το ZIL-29061 σχεδιάστηκε με σκοπό να μπορεί να κινήθει σε κάθε είδος εδάφους, ακόμα και σε νερό! Φυσικά δεν αρκέστηκαν μόνο στην κατασκευή του ZIL-29061, αντιθέτως προχώρησαν στη δημιουργία και άλλων παρόμοιων οχημάτων που φαίνονται στις ακόλουθες εικόνες:


Πρωτότυπη η ιδέα των Ρώσων, δε νομίζετε; Και όμως, το πρώτο όχημα του είδους δεν είναι πρόιον της εφευρετηκότητας κάποιου Ρώσου επιστήμονα, αλλά του Γερμανού στρατιωτικού Johannes Raedel. Ο Raedel, βετεράνος του ανατολικού μετώπου, παρατήρησε ότι στα πυκνά χιονισμένα εδάφη στη Ρώσια, τα συμβατικά άρματα έσκαβαν τα χιόνια με τις ερπύστριες τους μέχρι που το κάτω μέρος έβρισκε στο χιόνι με αποτέλεσμα το άρμα να ακινητοποιείται.


Σύμφωνα με τον Siegfried Raedel, γιό του Johannes, η ιδέα για την κατασκευή ένος τέτοιου οχήματος του ήρθε καθώς παρατηρούσε μια μηχανή του κιμά. Έτσι, κατάφερε να πείσει τα κεντρικά στο Βερολίνο να του δώσουν το πράσινο φώς, ώστε να ξεκινήσει την κατασκευή. Σύντομα, ο Johannes μετατέθηκε στο Αυστρικό κέντρο ορεινών οχημάτων στο Τυρόλο. Χρησιμοποιώντας ότι υλικά είχε στη διάθεση του, ξεκίνησε να δίνει υλική υπόσταση στα σχέδια του. Η κατασκευή ξεκίνησε στις 10 Φευρουαρίου 1944 και ολοκληρώθηκε στις 28 Απριλίου του ίδιου χρόνου. Η δοκιμές του πρωτότυπου οχήματος έδειξαν ότι παρόλο που ήταν πολύ αργό, είχε υψηλή ελκτική ικανότητα. Αυτό όμως που εξέπληξε περισσότερο όσους ήταν παρόντες στις δοκιμές ήταν η εξαιρετική αναρριχητική ικανότητα του οχήματος, η οπόια αποδεικνύεται και απο τις ακόλουθες φωτογραφίες.


Μετά τον πόλεμο, σχέδια του Johannes βρέθηκαν στα χέρια τόσο των Ρώσων όσο και των Αμερικανών, οι οποίοι προσπάθησαν να τα αξιοποιήσουν φτιάχνοντας δικά τους αντίγραφα, όπως το Ρωσικό ZIL-29061 που είδαμε παραπάνω και το Αμερικανικό Fordson Snow Devil (δεξιά).


Το νεότερο όχημα του είδους, κατασκευάστηκε απο τους Βρετανούς εξερευνήτες Steven Brooks και Graham Stratford, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το δημιουργημα τους (αριστερά) για να διασχίσουν το πέρασμα Bering Strait, από την Αλάσκα στη Ρωσία.

Ακόμα αξίζει να αναφερθεί ότι οι δημιουργοί του Rise of the Reds (mod C&C Generals:Zero Hour) συνδιάσαν το Ρωσικό ερπυστριοφόρο όχημα MT-LB μέ το ZIL-29061, απ' όπου προέκυψε το Ρωσικό ανιχνευτικό όχημα Mishka:

+

=


Μια πολύ όμορφη προσθήκη στο mod και ποιός ξέρει..... ίσως σε κάποια στρατιωτική αποθήκη να υπάρχουν δεκάδες τέτοια οχήματα έτοιμα ανά πάσα στιγμή να οργώσουν τις πιο παγωμένες κοιλάδες και να κατακτήσουν τις πιο ψηλές βουνοκορφές....

Δεν υπάρχουν σχόλια: