Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

T28 Super Heavy Tank

Το T28 Super Heavy Tank (γνωστό και ως 105 mm Gun Motor Carriage T95) ήταν ένα πρωτότυπο αυτοκινούμενο πυροβόλο σχεδιασμένο από τον Αμερικανικό Στρατό κατά το Β'ΠΠ.Το άρμα αρχικά σχεδιάστηκε ώστε να δασπάσει τη Γερμανική άμυνα στη γραμμή Siegfried και αργότερα κρίθηκε ικάνο να συμμετέχει στην εισβολή στα Ιαπωνικά εδάφη. Αν και συνήθως αναφέρεται ως super-heavy tank, το Τ28 ανασχεδιάστηκε σαν 105 mm Gun Motor Carriage T95 το 1945 και μετά μετονομάστηκε σε super heavy tank το 1946.

Το Τ28 σχεδιάστηκε ως αντίπαλος για τα Γερμανικά υπεράρματα, οπως το Maus και το E-100. Η ιδέα για την κατασκευή του Τ28 εμφανίστηκε το 1945, πολύ αργά για να χρησιμοποιηθεί στο Β'ΠΠ. Το αρχικό όνομα του προγράμματος ήταν Τ28. Η εταιρία Pacific Car & Foundry το ετοίμασε για να το στείλει στα μέτωπα τις Ευρώπης, αλλά μέχρι το πρώτο άρμα να είναι έτοιμο γιά μάχη, ο πόλεμος είχε τελείωσει. Το σχέδιο έλεγε να φτιάξουν 5 πρωτότυπα οχήματα αρχικά και στη συνέχεια άλλα 20.

Επειδή το όχημα δεν είχε πυργίσκο, το Τ28 θύμιζε περισσότερο αυτοκινούμενο πυροβόλο και μετονομάστηκε το 1945 σε T95 Gun Motor Carriage, άλλα τον Ιούνιο του 1946 το όχημα ξαναονομάστηκε T28 Super Heavy Tank. Πάντα επηκρατούσε η διαφωνία ότι δεν ήταν ούτε Super Heavy Tank ούτε αυτοκινούμενο πυροβόλο αλλά θύμιζε περισσότερο καταστροφέα αρμάτων.

Το συνολικό του βάρος (με πλήρη εξοπλισμό) έφτανε 86 τόνους. Για να μετακινηθεί με όλο αυτο το βάρος χρειαζόταν τέσσερις ερπύστριες αντί για δύο, η κάθε μια απο τις οποίες είχε φάρδος 328mm. Οι εξωτερικές ερπύστριες μπορούσαν να αφαιρεθούν για ευκολότερη μεταφορά, όπως φαίνεται και στη διπλανή εικόνα.


Δύο πρωτότυπα του Τ28 φτιάχτηκαν τελικά. Το ένα αχρηστεύθηκε απο φωτιά στον κινητήρα κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη Yuma το 1947. Το άλλο αναφέρθηκε ώς ελλατωματικό και υποτίθεται δόθηκε για παλιοσίδερα. Το Τ28 ποτέ δεν υπηρέτησε σε μάχη καθώς επισκιάστηκε απο τα Τ29 και Τ30. Το Τ29 έφερε το ίδιο όπλο με το Τ28 αλλά σε κανονικό περιστρεφόμενο πυργίσκο. Το Τ30 έφερε όπλο μεγαλύτερου διαμετρήματος και ισχυρότερο κινητήρα. Το πρόγραμμα του Τ28 τελικά τερματίστηκε τον Οκτώβριο του 1947.

Το 1974 το 2ο απο τα πρωτότυπα βρέθηκε εγκαταλελημένο σε μια αλάνα στο Fort Belvoir της Virginia. Κανείς δε ξέρει που βρισκόταν τα 27 χρόνια που μεσολάβησαν. Είναι το μοναδικό που έχει απομείνει και εκτίθεται στο μουσείο αρμάτων και ιππικού Patton στο Kentucky.


Δεν υπάρχουν σχόλια: