Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

«Φάντασμα» από την κοίτη του Νέβα


Η επιχείρηση ανάσυρσης του άρματος μάχης Klim Voroshilov, έγινε από στρατιωτικούς μαζί με ειδικούς του «Μουσείου της μάχης του Λένινγκραντ». Παρά την τρικυμία και το βάθος 15 και πάνω μέτρων, η επιχείρηση ανάσυρσης του μελλοντικού εκθέματος του Μουσείου έγινε με επιτυχία.

Πρόκειται για ένα από τα 5000 τεθωρακισμένα τανκ τύπου ΚV-1, το οποίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια των 872 ημερών της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τις δυνάμεις του Άξονα.

Το εν λόγω τανκ ύστερα από επίθεση που δέχθηκε από γερμανικά πυρά κατά την προσπάθειά του να διασχίσει μια γέφυρα, βυθίστηκε στα νερά του ποταμού Νέβα και παρέμεινε εκεί για περισσότερο από 70 χρόνια, ώσπου το Νοέμβριο του 2011, οι ρωσικές αρχές το ανέσυραν μετά από μια γιγάντια επιχείρηση.

Το τανκ ανασύρθηκε σε σχετικά καλή κατάσταση, ενώ όπως όλα δείχνουν, οι στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό κατάφεραν να απεγκλωβιστούν πριν βυθιστεί, καθώς στο εσωτερικό του δεν βρέθηκαν στοιχεία που να μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπινων υπολειμμάτων.


Τώρα η υπόθεση εξαρτάται από τους ανακαινιστές. Το σώμα του άρματος μάχης έχει οξειδωθεί, χρειάζεται αλλαγή του κινητήρα και του πυροβόλου του. Προς το παρόν ούτε και οι ειδικοί δεν ξέρουν πόσος καιρός θα χρειαστεί για την ανακαίνιση. Ωστόσο το όχημα οπωσδήποτε θα το περιποιηθούν δεόντως, διαβεβαίωσε ο Ολέγκ Τιτμπέρια, Διευθυντής του μουσείου της «Μάχης για το Λένινγκραντ», όπου μετά την αναστήλωση θα εγκατασταθεί το τανκ. Επίσης προγραμματίζεται ότι το KV-1 μετά την τοποθέτηση σ΄ αυτό ερπυστριών θα συμμετέχει στις παρελάσεις και τις ιστορικές αναπαραστάσεις.

Περισσότερες εικόνες: http://greek.ruvr.ru/photoalbum/60605095/60605100/

Δεν υπάρχουν σχόλια: