Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Harrier - Ενα Δωρο Που Δε Δοθηκε Ποτε

Το 1996 η PepsiCo ξεκινησε ενα διαγωνισμο κατα τον οποιο οι συμμετεχοντες επρεπε να συλλεξουν και να στειλουν καπακια απο αδεια προϊοντα της εταιριας ωστε να κερδισουν καποιο απο τα δωρα που παρουσιαζονταν στη διαφημιση αφου πρωτα ειχαν μαζεψει τους απαιτουμενους ποντους (π.χ. για το T-shirt χρειαζοταν 80 ποντοι, δηλαδη 40 διλιτρα μπουκαλια Pepsi).

Η διαφημιση προβληθηκε στην τηλεοραση, δειχνοντας ενα νεαρο να χρησιμοποιει καποια απο τα αντικειμενα που προσφερε η εταιρια σαν επαθλα και ενημερωνοντας για το κοστος του καθενος σε ποντους. Στο τελος της διαφημισης ο νεαρος προσγειωνεται με το Harrier στο προαυλιο του σχολειου του και αφου λεει τη φραση "Σιγουρα ειναι πιο γρηγορο απ' το λεωφορειο!" στο κατω μερος της οθονης εμφανιζεται η φραση: "Harrier Fighter - 7.000.000 Pepsi Points".

Ο John Leonard βλεποντας τη διαφημιση και μαθαινοντας οτι μπορει να αποκτησει τους ποντους που του ελειπαν πληρώνοντας στην εταιρια 10 cents για καθε ποντο, αποφασισε οτι ηταν μια καλη ευκαιρια για να αποκτησει ενα Harrier σε εξευτελιστικα χαμηλη τιμη.

Στις 28 Μαρτιου 1996, ο Leonard εχοντας συλλεξει 15 κανονικους ποντους και εχοντας στειλει στην εταιρια μια επιταγη των $700.008,50 για να συμπληρωσει τους 6.999.985 ποντους που του ελειπαν συν καποια εξοδα μεταφορας, απαιτησε να λαβει το τζετ του. Η εταιρια απέρριψε το αίτημα του, λεγοντας πως το Harrier δεν ηταν ποτε μεσα στον καταλογο με τα δωρα και απλα μπηκε στη διαφημιση για να δωσει μια χιουμοριστικη νοτα στο διαγωνισμο.

Αλλα το πραγμα δεν τελειωσε εδω.Ο Leonard μηνυσε την εταιρια για αθετηση συμβολαιου, απατη, αθεμιτες μεθοδους και παραπλανητικη διαφημιση. Η υποθεση εκλεισε τον Αυγουστο του 1999 στο δικαστηριο την Νεας Υορκης οπου ο δικαστης Kimba Wood χαρακτηρηστικα δηλωσε: "Κανενας σώφρων ανθρωπος δε μπορει να πιστεψε απο τη διαφημιση οτι η εταιρια προσφερε στους καταναλωτες ενα μαχητικο Harrier".

Δυστυχως ο Leonard δε θα αποκτουσε το Harrier ακομα κι αν τα πραγματα στο δικαστηριο ειχαν ερθει οπως ηθελε. Το Σεπτεμβριο του 1997 το Πενταγωνο διευκρινησε οτι λειτουργικα μοντελα αυτων των τζετ κοστους $33,8 εκατομμυριων δεν ηταν δυνατο να πουληθουν σε πολιτες. Πριν οποιοδηποτε απο αυτα τα αεροσκαφη προσφεροταν στο κοινο θα επρεπε πρωτα να παροπλιστει, δηλαδη να του αφαιρεθουν ολα τα οπλα καθως ομως και η δυνατοτητα οριζοντιας και καθετης απο-προσγειωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: