Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Πρώτη ανάρτηση - Μερικά γενικά στοιχεία

Άρμα είναι ένα ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης. Τα άρματα συνήθως διαθέτουν ισχυρά όπλα και βαριά θωράκιση, όπως επίσης και ταχύτητα που τους επιτρέπει να μετακινούνται γρήγορα προς και από το πεδίο της μάχης. Παρ' όλο που τα άρματα δεν έχουν μεγάλη αυτονομία και είναι ιδιαίτερα ακριβά τόσο για την αγορά τους όσο και για την συντήρησή τους, αποτελούν ένα από τα πιο πολύ χρησιμοποιημένα όπλα, καθώς μπορούν εύκολα να προσβάλλουν το αντίπαλο πεζοκό, να πλήξουν οχυρούς στόχους και να καλύψουν την προέλαση φίλιων στρατευμάτων.
Τα άρματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο ως οχήματα για την καταστροφή των εχθρικών συρματοπλεγμάτων και άλλων οχυρωμάτων. Σιγά σιγά εξελίχτηκαν και αντικατέστησαν το ιππικό στα πεδία των μαχών. Από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο τα άρματα έχουν περάσει από πολλές εξελίξεις και συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο.
Τα τρία παραδοσιακά χαρακτηριστικά που καθορίζουν τις δυνατότητες ενός άρματος είναι η ισχύς πυρός τους, η ευκινησία τους και η αμυντική τους θωράκιση.
Η ισχύς πυρός είναι η ικανότητα ενός άρματος να καταστρέψει τον στόχο του. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να βάλλει επιτυχώς κατά κινούμενων στόχων, την ταχυβολία, και την ικανότητα καταστροφής θωρακισμένων οχημάτων και οχυρώσεων.
Η ευκινησία περιλαμβάνει την μέγιστη δυνατή κάλυψη μιας απόστασης στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, τους διάφορους τύπους του εδάφους που μπορούν να διασχίσουν, και την αυτονομία τους σε καύσιμα. Η στρατηγική ευκινησία περιλαμβάνει και τη μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να φτάσουν τα άρματα σε στρατιωτικούς δρόμους και την ευκολία με την οποία μπορούν να μεταφερθούν πάνω σε αρματοστοιχίες ή αρματαγωγά.
Η αμυντική ικανότητα έχει να κάνει με τον τρόπο που είναι φτιαγμένα, ποια σημεία προστατεύονται περισσότερο από τη θωράκιση ή την ενεργητική θωράκιση και ποια λιγότερο. Επίσης περιλαμβάνει και την ικανότητά τους να παραμένουν αόρατα με παραλλαγή και άλλα μέσα, την αποφυγή εχθρικών βλημάτων και τη συνέχιση της μάχης έπειτα από χτύπημα.
Το blog οφείλει το όνομα του σε ένα απο τα μεγαλύτερα άρματα στον κόσμο του Warhammer 40000 .Το Baneblade αποτελεί την ισχυρότερη προσθήκη στο οπλοστάσιο των Imperial Guards. Παρατηρήστε μόνο πόσο μεγάλο είναι συγκριτικά με το μέσο άνθρωπο. Πολύ πιθανό κάποια στιγμή να εμφανιστούν τέτοια οχήματα σε μελλοντικές εμπόλεμες ζώνες.Και αναμφίβολα θα κάνουν τη διαφορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: