Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Σχολή οδηγών για…..τανκς

Στη Γερμανία υπάρχει μια πρωτότυπη σχολή οδηγών για τανκς. Όσον κι αν ακούγεται περίεργο υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτά τα κάπως.. δυσκίνητα οχήματα. 28.000 ενδιαφερόμενοι από 15 έως 96 χρονών πήραν το 2008 μέρος στα μαθήματα.

Η μοναδική σχολή οδηγών για τανκς της χώρας βρίσκεται στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου στην ανατολική Γερμανία. Δύο αδέρφια που τους άρεσαν από παλιά τα τεθωρακισμένα αγόρασαν κάποια παλιά μοντέλα που ανήκαν στις ένοπλες δυνάμεις στρατό της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, νοίκιασαν μια μεγάλη έκταση και τα νοικιάζουν σε όποιον θέλει να δοκιμάσει την τύχη του με τεθωρακισμένα.

Η χαρά να οδηγείς ένα τεθωρακισμένο

«Το τανκ που βλέπουμε είναι ένα σοβιετικό Τ55. ζυγίζει 40 τόνους και έχει δωδεκακύλινδρη μηχανή με 600 ίππους, λέει ο Αξελ Χάιε, ένας από τους εμπνευστές της πρωτότυπης σχολής. Για να αγοράσουν ωστόσο τανκς τα δύο αδέρφια πηγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ανατολική Ευρώπη, όπου πωλούνται παλιά, παροπλισμένα τεθωρακισμένα. «Τανκς πωλούνται μόνο στο εξωτερικό σε ειδικές αγορές, εξηγεί ο Αξελ Χάιε. Πρέπει πρώτα να διαπραγματευθείς σκληρά με τους πωλητές, μετά να εισάγεις το οχήματα στη Γερμανία και να τα επισκευάσεις όσο τον δυνατόν καλύτερα».


Έφηβοι και υπέργηροι ενδιαφερόμενοι

Η σχολή των αδελφών Χάιε διαθέτει σήμερα 13 τανκς και απασχολεί 12 εργαζόμενους. Οι δουλειές πάνε καλά. Μόνο πέρσι 28.000 άνθρωποι πέρασαν το κατώφλι της σχολής θέλοντας να δοκιμάσουν την οδήγηση σε τανκς.

H νεότερη οδηγός ήταν 15, ο μεγαλύτερος σε ηλικία 96. Ενδιαφέρον έχει ότι περίπου το 40% των ενδιαφερομένων είναι γυναίκες. Το κόστος είναι 140 ευρώ. Για το ποσό αυτό οι οδηγοί λαμβάνουν από τους αδερφούς Χάιε ένα πιστοποιητικό στο τέλος του μαθήματος. Έτσι μπορούν να δείξουν στους φίλους τους ότι είναι αποδεδειγμένα σε θέση να κουμαντάρουν ένα τεθωρακισμένο 40 τόνων.